Jätehuolto

Kunnilla on lakisääteinen vastuu asukkaidensa jätehuollosta, ja valtaosa kunnista järjestää sen yhteistyössä muiden kuntien kanssa muodostaen tehokkaita, paikallisiin tarpeisiin vastaavia kokonaisuuksia. Tämä yhteistoimintamalli on kunnille elintärkeä, Kuntaliiton erityisasiantuntija Tuulia Innala toteaa Helsingin Sanomissa.

Kuntien yhteistoimintamalli mahdollistaa suurten investointien, kuten jätteenkäsittelyinfrastruktuurin, toteuttamisen. Ilman tätä yhteistyötä moni kunta ei pystyisi täyttämään jätehuollon kehittyviä vaatimuksia.

Ironista on, että vaikka yksityiset jätehuoltoyritykset kritisoivat kuntien jäteyhtiöitä, ne hyötyvät kuntien omistamasta infrastruktuurista, Innala huomauttaa. Monet yksityiset toimijat käyttävät kunnallisten jäteyhtiöiden käsittelykapasiteettia omissa palveluissaan. Lisäksi yksityiset yritykset ovat olleet suurimpia hyötyjiä kuntien tarjoamasta TSV-palvelusta, jota on luotu palvelupuutetilanteiden varalle.

Nykyinen järjestelmä on tärkeä osa jätehuollon kustannustehokkuutta ja palvelujen saatavuutta. Hankintalain muutoksen ei nähdä ratkaisevan näitä haasteita, vaan kunnille on jatkossakin oltava mahdollisuus järjestää lakisääteiset jätehuoltopalvelunsa joko yksin tai yhteistyössä muiden kuntien kanssa.

Lue lisää: