Poikkeuksellisessa ulostulossaan Etelä-Karjalan kunnat ja Etelä-Karjalan liitto vetoavat pääministeri Petteri Orpon hallitusta keskeyttämään hankintalain muutosvalmistelut, joiden seurauksina rajoitettaisiin kuntien mahdollisuutta käyttää omia yhtiöitä palvelutuotannossaan.
Etelä-Karjalan kuntien ja maakuntaliiton näkemyksen mukaan lainsäädännössä tulisi huomioida kuntien ja alueiden erilaiset lähtökohdat sekä markkinatilanteen vaihtelu eri puolilla Suomea. Vetoomuksen ovat allekirjoittaneet Etelä-Karjalan liiton lisäksi Lappeenrannan kaupunki, Imatran kaupunki, Lemin kunta, Luumäen kunta, Parikkalan kunta, Rautjärven kunta, Ruokolahden kunta, Savitaipaleen kunta ja Taipalsaaren kunta.
Vetoomus muistuttaa, että kunnilla on niskassaan sote- ja te-uudistuksista johtuvia muutostöitä. Nyt valmisteilla ja nopeaa vauhtia etenevän hankintalain muutoksen kaltaisen laajamittaisen muutoksen läpivienti olisi todella raskas prosessi. Vetoajat pelkäävät sen aiheuttavan rajuja vaikutuksia maakunnan jokapäiväiseen palveluntarjontaan. Joihinkin palveluihin olisi Etelä-Karjalassa haastavaa tai mahdotonta löytää kunnalle sopivia palveluntarjoajia. Näin nyt rakennettu malli, jolla on mahdollisuus tehdä ostopalveluja myös pienemmiltä toimijoilta osana isompaa kokonaisuutta, uhkaa hajota. Etelä-Karjalassa uudistus käytännössä romuttaisi toimivat palveluketjut ja kuntayhteistyön ICT-, taloushallinto-, henkilöstö-, ateria- ja puhtausalan sektoreilla, vetoomus muistuttaa.Aiottu 10 prosentin vähimmäisomistusvaatimus on erityisesti pienille kunnille liian kova vaade. Muutoskustannukset olisivat mittavat, mihin varsinkaan Etelä-Karjalan kaltaisella, jyrkän ja äkillisen muutoksen alueen kunnilla ei ole varaa.
Vetoajat muistuttavat, että on olemassa erilaisia keinoja kehittää inhouse-yhtiöiden toimia nykyisen mallin sisällä. Eteläkarjalaiset kunnat ja maakunta ovat valmiita tuomaan tähän kehitystyöhön, jossa ne tarjoavat näkemyksensä ja vahvan alueellisen osaamisensa lainsäätäjän käyttöön.
Lue lisää:
- Etelä-Karjalan liitto: Vetoomus Inhouse-lainsäädäntövalmistelun keskeyttämisestä