Orpon ja Purran eteen ladattiin kova syytös jopa miljardien lisäkustannuksista: ”Aivan järjetön hanke”! Miksi hallitus on valmis vaarantamaan julkisen talouden tervehdyttämisen inhouse-kirjausta muuttamalla? Kuntamarkkinoiden puoluepuheenjohtajapaneeli nousi otsikoihin. Asiasta raportoivat muun muassa Ilta-Sanomat, Uusi Suomi, Kuntalehti, Helsingin Sanomat, Demokraatti sekä Kansan Uutiset.

Inhouse-rajoitusten-kustannukset-otsikoissa
Inhouse-rajoitusten kustannukset nousivat otsikoihin.

Uusi Suomi: Orpon ja Purran eteen ladattiin kova syytös jopa miljardien lisäkustannuksista: ”Aivan järjetön hanke”

Orpon hallitus sai vastaansa Kuntaliiton ja opposition moitteet satojen miljoonien tai jopa miljardien lisäkustannusten aiheuttamisesta, Uusi Suomi raportoi. Pääministeri Orpo ja valtiovarainministeri Purra puolustautuivat, mutta SDP-johtaja Antti Lindtmanin mielestä vastaus oli ”täydellistä puuta heinää”.

Uusi Suomi: Orpon ja Purran eteen ladattiin kova syytös jopa miljardien lisäkustannuksista: ”Aivan järjetön hanke”

IS: Lindtman tylyttää: Hanke on aivan järjetön!

Miksi hallitus on valmis vaarantamaan julkisen talouden tervehdyttämisen inhouse-kirjausta muuttamalla, Ilta-Sanomat raportoi omassa live-uutisoinnissaan.
Petteri Orpo sanoo, että hallitusohjelman kirjauksia noudatetaan lähtökohtaisesti. Pienten kuntien osalta asia saattaa vaatia uudelleen arviointia, IS kirjaa.
Antti Lindmanin mielestä hanke on aivan järjetön. Hän sanoo, että keinotekoisella rajauksella kärsivät pienet kunnat,
– Perukaa tämä hanke, Lindtman kehottaa.
Antti Kaikkosen mukaan puhutaan satojen miljoonien tai jopa miljardin lisäkuluista kunnille. Hän unohtaisi kymmenen prosentin rajan, IS raportoi.

Ilta-Sanomat: Orpo kiivastui Lindtmanille – Kaikkonen lohkaisi osuvasti

Kuntalehti: Puolueiden puheenjohtajat Kuntamarkkinoilla: Kiivailua maahanmuutosta ja kuntien inhouse-yhtiöistä

Keskustelussa vahvasti nousivat esiin myös hallituksen suunnitelmat tiukentaa kuntien inhouse-yhtiöitä koskevaa sääntelyä, Kuntalehti raportoi. Kuntaliiton toimitusjohtaja Minna Karhunen huomautti, että suunniteltu uudistus maksaa kunnille satoja miljoonia euroja.
– Riippumatta siitä, mitä Kuntaliitto sanoo, uudistus ei vaaranna kuntataloutta. Kyse on siitä, että estetään laittomat käytännöt, joilla kunnat välttelevät palvelujen kilpailuttamista, valtiovarainministeri Purra sanoi.
Pääministeri Orpon mukaan lakiehdotuksesta on odotettavissa pian lausuntokierros, Kuntalehti kirjoittaa.
– Keskeistä ei ole se, kuka näitä palveluja tarjoaa, vaan se, että niitä tarjotaan. En usko niitä lukuja ja kustannuksia, joita uudistuksen sanotaan aiheuttavan”, Orpo sanoi.
Antti Lindtman ei säästele sanojaan uudistuksen kritiikissään, Kuntalehti raportoi.
– Hanke on täysin järjetön. Se aiheuttaa miljardien eurojen lisäkustannukset, jos kaikki kuntien inhouse-yhtiöt järjestellään uudelleen, Lindtman vastusti.
Vasemmistoliiton ensimmäinen varapuheenjohtaja Veronika Honkasalo oli Kuntalehden mukaan samaa mieltä.
– Inhouse-yhtiöiden tuottamien palveluiden yksityistäminen tarkoittaa sitä, että julkiset palvelut katoavat.
Samasta syystä Vasemmistoliitto ei Honkasalon mukaan tue lakiesitystä.
Valtiovarainministeri Purra sen sijaan ei näe ongelmaa julkisten palvelujen lisääntyvässä yksityistämisessä.
– En ymmärrä, miksi tässä maassa pelätään niin paljon yksityisiä markkinoita, Kuntalehti kertoo Purran vastanneen.

Kuntalehti: Puolueiden puheenjohtajat Kuntamarkkinoilla: Kiivailua maahanmuutosta ja kuntien inhouse-yhtiöistä

Demokraatti: Puoluejohtajien paneelissa leimahti – Lindtman: “Aivan järjetön hanke”

Hallitus aikoo vaatia kuntien ja hyvinvointialueiden omistamilta inhouse-yhtiöiltä suoraan tehtävien julkisten hankintojen uudeksi edellytykseksi vähintään 10 prosentin omistusosuutta, Demokraatti kirjoittaa.

Kuntaliiton toimitusjohtaja Minna Karhunen kuvasi ennen paneelin alkua uudistuksen uhkaavan rikkoa ison määrän toimivia kuntapalveluja eri puolilla Suomea, Demokraatti kertoo.

– Nyt ollaan tekemässä keinotekoista eurooppalaisittainkin poikkeuksellista rajausta kuntien mahdollisuuksiin järjestää palvelunsa haluamallaan tavalla. Jos tämä lakimuutos etenee, lukuisia kuntien omistamia yhtiöitä joudutaan käytännössä purkamaan ja rakentamaan uudelleen. Jopa Kilpailu- ja kuluttajavirasto on todennut, että 10 prosentin vähimmäisomistus sidosyksiköille jopa nostaisi julkisen sektorin kustannuksia ja vaikuttaisi haitallisesti markkinoihin.

Demokraatti: Puoluejohtajien paneelissa leimahti – Lindtman: “Aivan järjetön hanke”

Kansan Uutiset: Hallitus etenee yksityistämisessä: Jopa viiden miljardin lisäkustannus veronmaksajille

Vasemmistoliiton kansanedustaja Pia Lohikoski varoittaa, että hallituksen kaavailemista muutoksista inhouse-yhtiöiden toimintaan voi seurata valtavia kustannuksia kunnille ja hyvinvointialueille, Kansan Uutiset raportoi.
– Hallitus väittää politiikkansa olevan vastuullista taloudenpitoa, mutta ajaa silti historiallista yksityistämisuudistusta, jonka arvioidaan aiheuttavan kunnille ja hyvinvointialueille jopa viiden miljardin euron lisäkustannukset, Lohikoski arvioi. Hän jätti asiasta hallitukselle kirjallisen kysymyksen, Kansan Uutiset kirjoittaa.

Kansan Uutiset: Hallitus etenee yksityistämisessä: Jopa viiden miljardin lisäkustannus veronmaksajille

Helsingin Sanomat: Täysi rähinä miljardihankinnoista: Hallitus syyttää kuntia hankintalain kiertämisestä

Kunnissa on kummeksuttu eniten sitä, mistä hallitus on tempaissut 10 prosentin rajan omistusosuudelle, Helsingin Sanomat kirjoittaa.
Kuntien vastarinta on saanut tukea Kilpailu- ja kuluttajavirastolta (KKV), joka on tehnyt lakihankkeen tueksi selvityksiä työ- ja elinkeinoministeriölle. KKV:n mukaan omistusosuuden rajoittaminen 10 prosenttiin vaikuttaisi erityisesti pieniin ja keskisuuriin kuntiin sekä hyvinvointialueisiin, joilla on paljon alle 10 prosentin omistuksia sidosyksiköissä, Helsingin Sanomat raportoi.

”Nämä kunnat ja hyvinvointialueet ovat heikossa asemassa, jos ne joutuvat hankkimaan aiemmin sidosyksiköiltä ostamansa palvelut nopealla aikataululla markkinoilta, sillä niiltä puuttuu resursseja ja kilpailutusosaamista”, KKV toteaa Helsingin Sanomien mukaan selvityksessään.

KKV:n mukaan ei ole myöskään selvää, että omistusosuusvaatimus toisi säästöjä veronmaksajille. Syynä se, että kun pienet ja keskisuuret kunnat sekä hyvinvointialueet hankkivat palvelut joko omana tuotantona tai markkinoilta, se todennäköisesti tulee kalliimmaksi kuin ostaa ne inhouse -yhtiöltä, Helsingin Sanomat raportoi.

Helsingin Sanomat: Täysi rähinä miljardihankinnoista: Hallitus syyttää kuntia hankintalain kiertämisestä