Veronmaksajien lasku on kasvamassa miljardeilla, kiitos suunnitteilla olevan hankintalain muutoksen.Nyt isommatkin kunnat vetoavat maan hallitukseen, Kuntalehti raportoi.
Kuntien huolena on, että hankintalain merkittävä muutos voi johtaa miljardien eurojen hukkaan, kirjoittaa Kuntalehti. Hallituksen suunnitelmien mukaan kunnan tulisi omistaa vähintään 10 prosenttia yhtiön osakkeista voidakseen hyödyntää sen palveluita.
Pienet kunnat vetosivat jo syyskuussa hallitukseen, ettei tällaista muutosta toteutettaisi. Nyt hallitusohjelmaan kirjattu tavoite etenee, myös pääkaupunkiseudun ympäristökunnat ovat yhdistäneet voimansa tuodakseen kuntalaisten näkökulmat esiin, Kuntalehti raportoi.
Joulukuun alussa julkaistussa tiedotteessa Kuuma-seudun kunnat ja kaupungit – Hyvinkää, Järvenpää, Kerava, Kirkkonummi, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen, Sipoo, Tuusula ja Vihti – yhdessä Kuntaliiton kanssa vetoavat hallitukseen. Ne vaativat, että hankintalain uudistusta ei vietäisi eteenpäin muodossa, joka rajoittaa kuntien yhteisten yhtiöiden käyttöä mekaanisesti.
Paikallisyritykset ja kuntien itsehallinto uhattuna
Kysymys ei ole Kuntaliiton kannalta hallitus vastaan oppositio -asetelmasta, tai ylipäätään missään määrin puolueväriä heijastelevasta asiasta, Kuntaliiton johtava juristi Eeva-Riitta Högnäs korostaa Kuntalehden haastattelussa. Kyse on kuntien itsehallinnosta, ja siitä, miten asiat saadaan hoidettua parhain päin ja miten kuntalaisten palvelut järjestyvät parhaiten.
”Kunnille paikallisten yrittäjien menestyminen on erittäin tärkeää. Pelkona on, että uudistuksessa ajaudutaan ojasta allikkoon esimerkiksi siten, että kunnat palaisivat omaan tuotantoon tai kotimaisten ja paikallisten yritysten sijaan markkinat valuisivat kansainvälisille suuryhtiöille”, Nurmijärven kunnanjohtaja Outi Mäkelä korostaa Kuntaliiton ja kuntien yhteisessä tiedotteessa.